Prezentare

Cine sunt?

Pasionat de computere și internet, am pornit de la 0 pe cont propriu.

În ciuda unui drum foarte lung și nu întotdeauna plin de succes, am ajuns Software engeneer la o companie de profil, care a creat și menține una din cele mai bune soluții de management a resurselor financiare și umane în companii multinaționale.

Deficiența de vedere pe care o am m-a pus în contextul utilizării tehnologiei de acces. După perioade lungi de studii și cercetare, am identificat soluțiile cele mai confortabile de accesibilitate atât pentru mine, cât și pentru cei din jurul meu.

Din punct de vedere profesional, am lucart peste 9 ani ca specialist tehnic în cadurl Asociației Nevăzătorilor din România (Consiliul Director Național). Am luat parte la diferite proiecte legate de această zonă. Am lucrat aproape 5 ani ca tipograf braille și adaptare materiale școlare pentru deficienții de vedere în cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj, instituție al cărei elev am fost.

 

De ce P.F.A.?

Mă simt mai confortabil să fiu angajat într-o companie, decât să creez strategii de marketing la care nu mă pricep deloc.

Mi-am creat această personalitate juridică cu primul scop de a putea oferi servicii în mod oficial către clienți.

Îm momentul creării PFA, exista o prevedere legală cu autorizarea ca unităte protejată. Speram o afacere cu companiile care puteau avea avantaje legale.

Mă provoacă acțiuni de evaluare a gradului de accesibilitate pentru deficienții de vedere. Fiind P.F.A. pot face această activitate în mod oficial și pot emite facturi și semna contracte de prestări servicii.

 

Ce reprezintă accesibilitatea?

A11Y (accessibility) este o tehnologie care permite structurarea informației prezente pe un site sau o aplicație software, în format accesibil pentru toate persoanele cu deficiene de toate tipurile.

În funcție de tipul de deficiență, există metode variate de accesibilitate.

În altă ordine de idei, supra protecția nu este deloc benefică, ba chiar poate dăuna semnificativ.

De exemplu, pentru deficiența de vedere, textele nu ar trebui să fie imagini, iar textul scris trebuie să aibă un contrast suficient de bun.

Pentru deficienții de auz, informația nu poate fi doar audio, sau audio la un nivel foarte jos și greu perceptibil. Și alte tipuri de deficiență au barierelele lor.

Accesibilitatea presupune procesul de adaptare a informației astfel încât aceasta să ajungă la absolut toată lumea, indiferent de deficiența și barierele de care trebuie să treacă.

 

Cum se testează?

Există instrument online sau desktop de testare a accesibilității. Ele stau la bază, însă testarea propriu zisă presupune cunoașterea efectivă a modului de utilizare a tehnologiei asistive, nu presupunerea modului de utilizare.

Accesibilizarea pentru deficienți de vedere cu toate ideile și soluțiile, poate duce la repetiții de mesaje, lucru care devine deranjant și duce la pierterea atenției.

Inițial se caută probleme evidente cu anumite utilitare pentru a găsi erorile prezente.

Următorul pas îl reprezintă Analiza structurii și a conținutului. Există reguli de organizare a conținutului care pot fi depistate la o analiză a cel puțin două sau trei pagini similare.

După validarea conținutului, are loc evaluarea efectivă cu tehnologia asistivă în funcție de anumite criterii de deficiență. Testele se reiau și pe alte scenarii de dificultate de acces.

În ultima etapă, se fac scenarii complexe, de identificare a informației, de salt cât mai bine la informația dorită.

Există situații când mesaje aparent utile, trebuie lăsate să fie ignorate pentru că există anumite așteptări în mod uzual.

Parcurgerea acestor pași oferă clientului un audit de accesibilitate a aplicației.