Accesibilitate pentru deficienți de vedere

Persoane nevăzătoare sau care zăresc lumina

Analiză stare accesibilitate și consultanță

Site-ul sau aplicația dumneavoastră va fi evaluată conform metodelor de acces specifice persoanelor complet nevăzătoare.

Consultanța oferă un răspuns despre cât de accesibil este site-ul sau aplicația și un set de bune practici de urmat pentru accesibilitate.

În ce constă?

  • Analiză structură;
  • Evaluare accesibile elemente conform standarde internaționale (WCAG);
  • Sugestii de reorganizare conținut;
  • Sfaturi de îmbunătățire accesibilitate;

Serviciu accesibilizare personalizată

  • Site-ul are nevoie de accesibilizare și nu vă pricepeți?
  • Platforma este deja funcțională nu merită reinvestit într-un proiect nou?
  • Site-ul e făcut de cineva nu prea specializat?

Vă oferim posibilitatea să încărcați un script în site-ul dumneavoastră pe care vi-l pregătim special. Astfel, în funcție de context, vom atașa etichetele speciale necesare utilizatorilor de voce sintetică

Acest serviciu este condiționat de un audit de accesibilitate deoarece pot fi situații destul de rare în care să nu funcționeze.

Persoane cu deficiență de vedere care au nevoie de conținut adaptat

Vizibilitate și dimensiuni

Nevăzătorii folosesc de obicei cititoare de ecran, însă accesibilitae trebuie să aibă în vedere și persoanele slab văzătoare.

Moda și stilul aduc destul de frecvent probleme de accesibilitate. De exemplu, scrisul gri nu prea intens pe alb, este pentru multe persoane un conținut foarte greu lizibil.

Trebuie folosite caractere și imagini bine etichetate și care să nu se suprapună și să provoace mesaje trunchiate.

Asemeni nevăzătorilor, persoanele slab văzătoare folosesc utilitare și metode de accesibilitate care pot fi împiedicate de formatări sau suprapuneri abuzive.

Pentru cei cu vedere slabă, unealta de bază este lupa, fie ea în vormat clasic sau electronică.

Pentru browserelw web și majoritatea aplicațiilor se pot folosi adaosuri (extensii) care să modifice tema în formate accesibile. Uneori, aceste adaosuri sunt blocate sau ineficiente dacă aplicația/site-ul nu este corect construită și adaptată.

Uneori, slab văzătorii recurg la unelte de transformare a textului în voce, pentru a-și proteja veerea de efort excesiv.

O altă mare barieră este constituită de folosirea imaginilor neetichetate sau ne descrise. La fel, filmele care conțin doar imagini dar nu are descriere audio sau subtitrare, conținutul este inaccesibil oricărui deficient de vedere.

Afecțiuni comune

Sunt afecțiuni ale ochiului care presupun anumite comportamente. De exemplu, strabism face ca la efort ochii să fugă și persoana să dea din cap sau să-l învârtă.

Daltonism și acromatism (Color Blindness)

Daltonismul face ca unele culori să nu poată fi distinse, exemplul clasic fiind culorile semaforului, pe care acesști deficienți le văd la fel.

În sens larg, sunt persoane care nu disting culorile, Totul este alb și/sau negru, cu nuanțe de gri. O astfel dedeficiență, pune persoana în situația de a nu putea distinge informații cu un contrast foarte mic.

Există normative care prevăd standarde de contrast.

Deteriorarea maculei (degenerescență maculară, Stargardt)

Fundalurile foarte întunecate și culori stridente pentru text, sunt necesare. În funcție de deficiența suferită, sunt câteva combinații de culori care se potrivesc foarte bine.

Există cazuri în care textul negru pe fundal alb sau extremde deschis, este singurul accesibil.

În unele cazuri, vederea se slăbește și devine neclară.

La Stargardt, apare o pată pe centrul vederii și vederea este periferică. Aici este important să nu implice efort. Oricum, dacă boala evoluează, cam e nevoie de modul de utilizare pentru nevăzători.

Persoane cu deficiențe de auz

Hipoacuzie și surditate

Odată inițiat un proces de accesibilizare, deși nu e în scopul vizibil, trebuie luată în calcul și accesibilizarea pentru deficienții de auz.

Persoanele cu hipoacuzie sun private de informația auditivă. Orice fișier audio sau video, are nevoie de transcript (descriere) sau subtitrare, astfel având acces laaceasta.

Dacă implementarea accesibilității se face corect, în mare parte se acoperă și această parte care privește hipoacuzia.

Un alt aspect pentru deficienții de auz este o limitare de acces la senzurile figurate și prea abstracte. Sunetele fiind șiruri de semne, surzii sau hipoacuzicii se descurtă bine cu matematica, lucru mai puțin atractiv pentru nevăzători care sunt orientați spre literatură.

Este o obligație morală a fiecărui proprietar de site sau aplicație să nu livreze conținut cu acces discriminatoriu pentru oricare dintre utilizatori.

Surdocecitate

Este o situație ciudată și rar întâlnită, dar există. Vasile Adamescu (Cluj, RO) și Hellen Keller (SUA) sunt două alsfel de exemple uluitoare.

Accesibilizarea mediului trebuie să țină cont și de aceste persoane.

Din punct de vedere software, aceste persoane se pot folosi doar de informația tactilă. Sursa informației tactile este cea a nevăzătorului și alfabetul braille produs pe un aparat special numit afișaj braille (sau ecran braille, bară braille). Sursa informației este exact aceea pe care o are nevăzătorul prin cititorul de ecran, de această dată output-ul fiind un afișaj braille, și nu o pereche de boxe cu o voce sintetizată.

Deși nu ne așteptăm, voința poate dovedi capacități supraomenești. Este de datoria tuturor să facilităm viața acestor persoane.